C C C C A+ A A- X

Правила за изплащане от набирателна сметка

ПРАВИЛА ЗА НАБИРАНЕ, ИЗПОЛЗВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ЧУЖДИТЕ СРЕДСТВА И ИЗПЛАЩАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ВЕЩИ ЛИЦА И СВИДЕТЕЛИ ОТ НАБИРАТЕЛНАТА СМЕТКА НА ОКРЪЖЕН СЪД  ГРАД ШУМЕН


 

І.ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ:

    Настоящите правила имат за цел предоставяне на разумна увереност, че постъпването, връщането и изплащането на парични суми по набирателната сметка на Окръжен съд – Шумен се извършва законосъобразно.

    Окръжен съд - Шумен има открита една банкова набирателна сметка в лева, съгласно указания на Министерство на финансите и БНБ по писмо БДС № 11/2001 година и съгласно Правилата за определяне на реда за откриване на набирателни сметки, набиране, използване и отчитане на чуждите средства в лева и валута в органите на съдебната власт, утвърдени с Протокол № 43 от 07.11.2013 г. на Висш съдебен съвет. Набирателната банкова сметка на Окръжен съд – Шумен се използва за отчитане на чужди средства, които се съхраняват временно, при определени условия. Такива средства са:

           – съдебни гаранции и други подобни парични обезщетения, събирани от съдебната система;

           – депозити за вещи лица  и свидетели;

           – временни депозити, получени от други лица за участие в търгове и конкурси;

           – приходи от наеми;

           – други чужди средства, които временно и/или при определени условия са предоставени на съда /разноски в производствата по                                      несъстоятелност, както и средства по програми, или дарения/;

 

ІІ. СЪДЕБНИ ГАРАНЦИИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ОБЕЗПЕЧЕНИЯ.

  1. Съдебните гаранции, които постъпват в набирателната сметка на съда, са парични гаранции по дела за допускане на обезпечения по делата и служат като гарант  за конкретно действие по хода на делото в зависимост от неговата специфика и вид.
  2. Размерът на паричната гаранция се определя от съдията- докладчик по делото, както и срока за внасянето й по набирателната сметка на съда.
  3. След постъпване на съдебна гаранция по набирателната сметка, касиерът я вписва в регистър на паричните гаранции, като за всяка сума се поставя пореден номер, дата на внасяне, номер на делото, вносител, както и размера на гаранцията. Завежда се и аналитично счетоводно записване в единният програмен счетоводен продукт – КОНТО 66, внедрен от ВСС. За постъпилите парични гаранции се използва счетоводна сметка 48312 Съдебни гаранции.
  4. Постъпилите средства се съхраняват по набирателната сметка, до изричното освобождаване на паричната гаранция по конкретното дело с определение на съдията- докладчик и разпореждане на Председателя на съда за връщане на гаранцията, или до настъпване на друго събитие, при което е разпоредено от съда освобождаване на гаранцията.

 

ІІІ. ДЕПОЗИТИ ЗА ВЕЩИ ЛИЦА, СЪДЕБНИ ПРЕВОДАЧИ / ТЪЛКОВНИЦИ И СВИДЕТЕЛИ.

  1. Това са средства, които страните по делата внасят в набирателната сметка на съда за извършване на експертизи, призоваването на свидетели и извършване на преводи от и на чужд език, както и преводи на материали и документи по делото.
  2. Касиерът ежедневно обработва банковите извлечения по набирателната сметка и вписва в регистър на набирателната сметка всеки внесен депозит, като му поставя пореден номер, отбелязва дата на внасяне на депозита, номер на делото, вносителя,и размер на сумата.

Счетоводителят завежда и аналитично счетоводно записване в единният програмен счетоводен продукт – „КОНТО 66”, внедрен от ВСС. За постъпилите депозити за вещи лица и свидетели се използва счетоводна сметка 48314 „Депозити за вещи лица, експертизи и командировки.”

  1. Изплащане на депозита се извършва след изслушване и приемане на заключенията на вещите лица от съда. Съдебния секретар по делото издава разходен касов ордер, заверен от него и съдията-докладчик. РКО се представя на касиера, който проверява реквизитите и действително внесени ли са сумите по набирателната сметка.
  2. Изплащането на сумата е в зависимост от това дали получателят на дохода – вещото лице е самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване или не е такова.

Когато вещото лице е самоосигуряващо се лице то следва да представи пред касиера в Окръжен съд град Шумен декларация по чл. 43, ал. 5 от ЗДДФЛ, с което да удостовери, че е самоосигуряващо се по смисъла на КСО и сметка/фактура по чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ, където да документира придобития доход или обикновена фактура от кочан, с необходимите реквизити, съгласно чл.7 от ЗСч, като не се изисква наличие на фискален касов бон.  На вещото лице, извършило експертизата се изплаща брутният размер на депозита, без да му се удържа авансов данък.

Когато вещото лице не отговаря на условията на чл. 43, ал. 5, от ЗДДФЛ, т.е. не са спазени условията на І-ви вариант, Окръжен съд град Шумен начислява и удържа осигурителни вноски и данък и издава “Сметка за изплатени суми”. Сметката за изплатени суми е формуляр утвърден от НАП и всяка година се актуализира и внедрява в програмния продукт HONWIN за хонорари и граждански договори, който се ползва от съда. Касиерът подготвя формуляра, въз основа на представените РКО за определените възнаграждения и проверява дали сумите са налични в регистъра на набирателната сметка.  След проверката се преминава към плащане по изготвената сметка за изплатени суми и приложените към нея РКО по дела.

  1. При касово изплащане на възнаграждение на вещо лице касиерът съставя РКО, описва го в касовата книга за набирателната сметка и в края на работния ден я приключва и предава на главния счетоводител за контиране. При безкасово плащане – от вещото лице се изисква заявление с посочена банкова сметка за превод. Касиерът изготвя платежния документ за превода на депозита и за удържания ДДФЛ и ги представя на главния счетоводител и Председателя на съда за подпис.
  2. Съгласно чл.396, ал.2 от ЗСВ „При необходимост за вещо лице или преводач може да се назначи и специалист, който не е включен в съответния списък”. В такива случаи осигурителните вноски за сметка на платеца на дохода не са за сметка на бюджета на съда, а за сметка на страните по делото.

Счетоводните записвания в случай, че сумата на осигурителните вноски за сметка на платеца на дохода са предварително внесени по набирателната сметка на съда като депозит за покриване на съдебните разноски, се извършват съобразно правилата на  т.2.4 „Плащане на възнаграждения на вещи лица от набирателната сметка на съда” от глава ХV на Счетоводната политика на съдебната система за текущата счетоводна отчетност и съставяне на финансови отчети.

Когато дължимите суми за осигурителни вноски не са внесени, те се отчисляват при изплащане на възнаграждението  от внесения депозит, тъй като те са за сметка на страните по делото, който се внесли определения депозит, а не са за сметка на бюджета на съда.

  1. Когато съда е назначил превод от и на чужд език, по искане на страни по делото, които не са освободени от заплащане на разноски, възнаграждението за превода се определя предварително с първоначален депозит, който се внася в набирателната сметка на съда. Съдебният преводач започва дейността по извършване на превода, след като е внесен депозит за заплащане на труда му. След извършване на превода и приемането по делото, съда се произнася за плащането на превода, по издадена от преводаческо бюро фактура със стойността за извършения превод или по издаден РКО от съдебното заседание, подписан от съдията докладчик и съдебния секретар, в който е отразено определеното възнаграждение на преводача, съгласно чл.9, ал.1 от Наредба № Н-1 от 16.05.2014 г. за съдебните преводачи.
  2. Изплащането на всяка една от депозитните суми, постъпили по набирателната сметка, следва да бъде отразено в регистъра на набирателната сметка.
  3. Счетоводните операции, които следва да бъдат съставени са описани в счетоводната политика наОкръжен съд град Шумен.
  4. Когато внесеният депозит не е използван и следва да се върне на страната, която го е внесла е необходимо да бъдат представени следните документи:

- молба от вносителя за връщането на депозита, в която следва да бъдат посочени: банкова сметка, по която той да бъде върнат и датата на внасяне на депозита, да има резолюция на съдията по делото, негово разпореждане или определение;

- ксерокопие на вносната бележка.

   При наличието на тези документи, касиерът изготвя платежно нареждане и го представя за подпис от главния счетоводител и Председателя на съда. При връщането на депозитната сума по касов път, сумата се изплаща при наличието на горните документи от касата на набирателната сметка, като за целта се съставя РКО, описва се в касовата книга, която в края на работния ден се приключва и представя на главния счетоводител за контиране.

  1. В края на всеки месец, касиерът извършва проверка на неизплатените депозити, като тяхната сума трябва да бъде равна с наличността по счетоводните документи. Разпечатка от регистъра, подписана от касиера и главния счетоводител в края на месеца се прилага към банковите документи.
  2. На призованите по делата свидетели, за които има внесен депозит се изплаща възнаграждение след проверка в регистъра, въз основа на представен РКО, подписан от съдия и съдебния секретар. При изплащането на сумата следва да бъде представен документ, удостоверяващ самоличността на свидетеля.
  3. Когато внесеният депозит не бъде използван и следва да бъде върнат на страната, която го е внесла е необходимо да бъдат представени следните документи:

- молба от вносителя за връщането на депозита, в която следва да бъдат посочени: банкова сметка, по която той да бъде върнат и датата на внасяне на депозита, да има резолюция на съдията по делото, негово разпореждане или определение;

- ксерокопие на вносната бележка.

При наличието на тези документи, касиерът изготвя платежно нареждане и го представя за подпис от главния счетоводител и Председателя на съда. При връщането на депозитната сума по касов път, сумата се изплаща при наличието на горните документи от касата на набирателната сметка, като за целта се съставя РКО, описва се в касовата книга, която в края на работния ден се приключва и представя на главния счетоводител за контиране.

 

ІV. ДЕПОЗИТИ ОТ ДРУГИ ЛИЦА ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГОВЕ И КОНКУРСИ.

  1. По набирателната сметка на Окръжен съд град Шумен, съгласно чл. 59 от ЗОП, постъпват два вида гаранции:

- гаранция за участие в търг, чиито размер е не повече от 1% от стойността на обществената поръчка;

- гаранция за изпълнение – стойността е не повече от 5% от стойността на поръчката;

  1. Гаранцията за участие на отстранените кандидати се освобождава от възложителя на обществената поръчка в срок от 5 /пет/ работни дни след изтичане на срока за обжалване на решението на възложителя за определяне на изпълнител.
  2. Гаранцията на спечелилия кандидат се освобождава след сключване на договора за обществена поръчка, а на останалите класирани участници в срок от 5 /пет/ работни дни след изтичане на срока за обжалване на решението за определяне на изпълнител.
  3. При прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка гаранциите на всички кандидати се освобождават  в срок от 5 /пет/ работни дни след изтичане на срока за оспорване на решението за прекратяване.
  4. При всички тези случаи гаранциите се дължат без лихви за периода, през който средствата законно са престояли при него.
  5. Връщането на гаранциите за участие и изпълнение става след подаване на молба от кандидатите, в която следва да бъде посочена банкова сметка за превод.   

 

V. ПРИХОДИ ОТ НАЕМИ.

           Съгласно Протокол № 24 от 09.06.2016 г. и Протокол № 27 от 07.07.2016 г. на заседания на Пленума на Висш съдебен съвет, относно прилагане на разпоредбата на § 82, ал.1 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ и писмо с изх. № 92-32-38/27.05.2016 г. на Министерство на правосъдието, Административния ръководител на Окръжен съд Шумен, на който е възложено стопанисването на недвижимите имоти:

- е упълномощен да организира и провежда /открива/ процедури за отдаване под наем на обекти със стопанско предназначение, намиращи се в съответните имоти на съдебната власт, отдаване под наем на недвижими имоти или части от тях – държавна собственост, при условията и по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му;

- да сключва, изменя, прекратява или разваля договори за наем със спечелилите търговете участници, като страна по договорите е Висш съдебен съвет, с административен адрес: гр. София, ул. „Екзарх Йосиф” № 12, БУЛСТАТ 121513231;

- в петдневен срок от подписването на договора да предоставя на Висш съдебен съвет копие от цялата документация по тръжната процедура и екземпляр от сключения договор за наем, от измененията към него, от документите удостоверяващи прекратяване или разваляне на договора и  приемо-предавателен протокол;

- фактурите за наем на отдадени под наем недвижими имоти или части от тях, стопанисването на които е възложено на Административния ръководител на съда се издават от Висш съдебен съвет.

- месечната наемна цена по договорите за наем, на отдадените недвижими имоти или части от тях постъпват по сметка на Висш съдебен съвет – гр. София.

 

VI. КОНФИСКУВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ НАБИРАТЕЛНАТА СМЕТКА.

  1. След изтичане на давностния срок за връщане на паричната гаранция,а именно една година, след като са станали изискуеми, непотърсените в този срок суми, се внасят в приход на съдебната власт,  и не подлежат на връщане на съответните лица.
  2. Преглед на суми, непоискани в законоустановения срок се извършвапоне  веднъж годишно от определена със заповед на Административния ръководител комисия. При констатиране на налични такива суми, същите  се предлагат от комисията за конфискуване. За извършения преглед на суми, комисията съставя протокол, който се одобрява от Председателя на съда.
  3. Депозити за вещи лица и свидетели, които не са изплатени или не са поискани от вносителя, се конфискуват и се внасят в приход на държавния бюджет след изтичане на давностния срок 1 /една/ година от датата, когато са станали изискуеми, съгласночл. 144 АПК, § 2 от Допълнителните разпоредби на ДОПК във връзка с чл. 82 ГПК и Тълкувателно решение № 6 по описа 2014 г. на Общо събрание на Гражданска и Търговска колегия на ВКС на Р България.
  4. Конфискуваните парични средства, за да бъдат отразени като приход в касовия отчет,се прехвърлят от набирателната сметка в транзитната сметка на съда и от там се превеждат по сметката на Висш съдебен съвет с отделно платежно нареждане, като приход от конфискувани средства.

 

 Настоящите Правила са утвърдени със Заповед РД-07 № 18 от 01.03.2017 г. на Председателя на Окръжен съд град Шумен и отменят Правилата, утвърдени със Заповед № РД-07-348/12.08.2015 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация