C C C C A+ A A- X

Правила за изплащане от бюджетна сметка

ПРАВИЛА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ВЕЩИ ЛИЦА, СВИДЕТЕЛИ И СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ, СЪДЕБНИ ПРЕВОДАЧИ И ТЪЛКОВНИЦИ ОТ БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА НА ОКРЪЖЕН СЪД  ГРАД ШУМЕН


 

    На основание Закона за съдебната власт, Наредба № 2 от 29.06.2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица и Наредба за командировките в страната, изм. ДВ, бр.2 от 07.01.2011 г. определям следните правила, необходими документи, ред и начин за изплащане  възнагражденията и командировъчни /пътни, дневни и квартирни/ на вещи лица и свидетели от бюджетните средства на съда:

 

І. ИЗПЛАЩАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ВЕЩИ ЛИЦА 

  1.   При предаването на изготвената експертиза  в деловодството на Окръжен съд град Шумен, вещото лице задължително представя справка – декларация, съгласно Приложение № 2 или от сметката по чл. 23, ал. 3, в която се отразяват действително отработените часове, като възнаграждението за всеки действително отработен час е в размер на 2,3 % от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата.
  2. Когато за извършването на експертизата е определено вещо лице, което е служител на Министерство на вътрешните работи, органът, назначил експертизата, заплаща по сметка на министерството определеното възнаграждение за явяване и изслушване, включително и в случаите на отлагане на делото, както и направените разходи за труд, използваните материали, консумативи, пособия, технически средства, машинно и компютърно време и други режийни разходи свързани с изготвянето на експертизата, които се установяват със сметка по образец, утвърден със заповед на министъра на вътрешните работи.
  3. Когато експертизата е изготвена от повече от едно вещо лице, възнаграждение се заплаща на всяко едно от тях.
  4. За особено сложни и специфични експертизи, извършени от висококвалифицирани вещи лица, възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %. За експертизи, извършени в почивни дни и национални празници, възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %.
  5. Възнаграждението и разходите на вещото лице се изплащат въз основа на писмено разпореждане на органа, който го е назначил. Сумите се изплащат по банков път в срок до 60 дни от приемане на експертизата. Пътните, дневните и квартирните пари, свързани с изготвяне на експертизата по изключение се заплащат касово, в брой от касата на съда, съгласно Заповед № РД-07-285/10.07.2015 г. на Председателя на съда, от  бюджетните средства на съда.
  6. Ако органът, възложил експертизата, откаже да приеме заключението на вещото лице по причини, за които вещото лице отговаря, определеното възнаграждение не му се изплаща, като отказът се мотивира.
  7. При наличие на основание на чл. 23, ал. 1 органът, назначил експертизата, може да промени размера на възнаграждението на вещото лице, като за извършените корекции се посочат мотиви.

Ако съдът прецени, че са на лице основания за намаляване на първоначално определеното възнаграждение се определя окончателно възнаграждение, като за намалението на възнаграждението се посочват мотиви.

  1. Възнаграждение се определя и за устно допълнение към експертизата.
  2. Възнаграждението на вещото лице не може да се определя под условие или да се обвързва с изхода на делото.
  3. При приемането на заключението на вещото лице в съдебно заседание, съдебния секретариздава разходен касов ордер /РКО 98 „а”/,  който се генерира автоматично от програмния продукт САС. РКО 98 „а” представлява първичен счетоводен документ по смисъла на чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, т.е. същият засяга само дейността на предприятието /съда/ и той следва да съдържа най-малко следната информация:

- дата на съдебно заседание;

- номер на дело;

- имената на вещото лице;

- от коя сметка на съда следва да бъде изплатено възнаграждението – бюджет или депозит /при плащане от депозитната сметка се посочва партидният номер и датата на документа/.

  1. Възнаграждението на вещото лице се попълва в РКО, на основание подадената справка –декларация, съгласно Приложение № 2 към която се прилагат документи за извършените разходи, или със сметката по чл. 23, ал. 3, при съобразяване сложността и спецификата на експертизата, времето за нейното извършване и направените разходи.   Вещото лице е длъжно да представя по делото и декларация, че не е в конфликт на интереси във връзка с изготвянето на всяка една експертиза.

При непредставяне на справка - декларация и разходно-оправдателни документи, разходите се заплащат по преценка на органа, назначил експертизата.

  1. За изплащане на възнагражденията на вещи лица се издава РКО 98 „а” в един екземляр, подписан от съдията докладчик и съдебния секретар, който да се предава в счетоводството на съда, а копие от РКО при поискване от заинтересованото лице да му се връчва за сведение. След издаване на РКО съдебните секретари вписват информацията от тях в електронен регистър на определените суми за възнаграждения на вещите лица.  В края на месеца екземпляр от този електронен регистър се предава на хартия, подписан от съдебните секретари удостоверяващи с подписа си, че са вписали всички определени от съда възнаграждения на вещи лица по делата и са предали издадените РКО в оригинал на касиера. Главния счетоводител проверява определените и изплатените през текущия месец възнаграждения на вещи лица,  подписва екземпляра представен му на хартия и начислява неразплатените задължения.
  2. При явяване на вещото лице и отлагане на делото по независещи от него причини, на същото освен разходите, се заплаща и възнаграждение в размер не по-малко от  20.00 лв. Съгласно чл. 21, ал. 2 от Наредба № 2 от 29.06.2015 г. при явяване на вещото лице пред съда за изслушване по изготвена в досъдебната фаза на наказателния процес експертиза, освен посочените в чл. 20, ал. 2 разноски се заплаща възнаграждение не по-малко от 20 лв.
  3. В РКО се отразяват пътни, дневни и квартирни, като тяхното одобряване от състава на съда следва да извърши след представяне на документи, удостоверяващи извършения разход. Не се признават за разходи – разходи за билет за самолет, пътни разходи без представяне на билет или друг документ, удостоверяващ извършения разход и разходи за 1 нощувка над 50.00 лв.
  4. РКО се заверява с подпис от съдията по делото и съдебния секретар. Към РКО се прилага копие / извадка от протокол на съдебното заседание в частта, която касае определяне на суми над горепосочените, с което се удостоверява че те са постановени с определение на съда в конкретното съдебно заседание. Извадките от протоколни определения по дела, съдържат началната част от протокола, дата и час на заседанието, съдия докладчик, съдебен секретар, номер и вид на делото, частта в която са определени сумите за възнаграждения на вещи лица, пътни, дневни и квартирни, възнаграждения за явяване, или за устно допълнение към експертиза, като този екземпляр се заверява от съдебния секретар с подпис и печат „вярно с оригинала”. Представят се на касиера, който проверява реквизитите, както и действително определените от съда суми и ги подготвя за изплащане.

При пътуване на вещото лице  с личен автомобил, за явяване в съдебно заседание се изисква да представи на съда копие от талон на автомобила, разходна норма, фискален бон за заредено гориво в деня на заседанието или деня предхождащ явяването в съда, с който да се удостовери зареденото количество гориво и единична цена за 1 л. При представяне на горните разходно – оправдателни документи, касиера изготвя отчет /справка/ за пропътуваните километри в двете посоки, и след извършване на необходимите изчисления, прилага всички документи към определението на съда и издадения РКО, заверен с подпис на съдията - докладчик и съдебния секретар.           

  1. Експертите към съда, които упражняват дейността въз основа на предварително вписване в списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица, към съответния съдебен район, имат статут на лица, упражняващи свободна професия по регистрация по смисъла на чл.4, ал.3, т.1 от КСО. За периодите, през които упражняват дейност като експерти към съда те са задължени да се осигуряват като самоосигуряващи се лица по предвидения в КСО и ЗЗО ред.
  2. Когато вещото лице е самоосигуряващо се лице то следва да представи пред касиера в Окръжен съд - Шумен декларация по чл. 43, ал. 5 от ЗДДФЛ, с която да удостовери, че е самоосигуряващо се по смисъла на КСО и сметка/фактура по чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ, където да документира придобития доход или обикновена фактура от кочан, с необходимите реквизити, съгласно чл.7 от ЗСч, като не се изисква наличие на фискален касов бон и декларация, че не е в конфликт на интереси във връзка с изготвянето на експертизата, в случай че е приложило такава декларация по делото. На вещото лице, извършило експертизата се изплаща брутният размер на възнаграждението, без да му се удържа авансов данък. При безкасовото плащане на възнаграждения – е необходимо вещото лице да  подаде заявление с посочена банкова сметка за превод. Касиерът следва да изготви платежния документ за превода на възнаграждението и  да го представи на главния счетоводител и Председателя на съда за подпис.

Когато вещото лице не отговаря на условията на чл. 43, ал. 5,  от ЗДДФЛ и не е вписано в списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица,  Окръжен съд - Шумен начислява и удържа осигурителни вноски и данък и издава “Сметка за изплатени суми”, формуляр утвърден от НАП и внедрен в програмен продукт  HONWIN предоставен и поддържан от „ОМЕГА ТИМ 99” ЕООД. Касиерът изготвя „Сметка за изплатени суми”, като й дава пореден номер, дата на изготвяне, въз основа на представените му РКО за определено възнаграждение на вещото лице по конкретното дело.

  1. При касово изплащане касиерът съставя РКО, описва го в касовата книга на бюджетната сметка и в края на работния ден я приключва и предава на главния счетоводител за контиране. При безкасово плащане – се изисква заявление с посочената от вещото лице банкова сметка за превод. Касиерът изготвя платежния документ за превод на възнаграждението и ги представя на главния счетоводител и Председателя на съда за подпис.
  2. Изплащането на всяка една от определените от бюджета на съда суми за възнаграждения на вещи лица, пътни и др. разходи за вещи лица, следва да бъде отразено в регистъра на бюджетната сметка. След като се изплати  възнаграждението касиерът вписва вида на платежния документ и датата на превода/плащането в регистъра.
  3. В края на всеки месец касиерът обобщава регистъра на бюджетната сметка на съда, като извършва проверка на всички изплатени през месеца възнаграждения на вещи лица, пътни разноски и др. като тяхната сума трябва да бъде равна със записванията на главния счетоводител по счетоводните сметки в единния програмен продукт КОНТО 66, внедрен от ВСС за всички органи на съдебна власт. Разпечатка от регистъра на хартия, подписана от касиера и главния счетоводител в края на месеца се прилага към отчета за касово изпълнение на бюджета на съда за отчетния период.

   

ІІ. ИЗПЛАЩАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СВИДЕТЕЛИ.

  1. На лицата, призовавани като свидетели се изплащат суми от бюджетната сметка на  Окръжен съд град Шумен.

Определянето на тези суми се извършва съгласно Наредбата за командировките в страната, според която се изплащат следните суми:

-  пътни пари за отиване и връщане, само срещу представянето на билет /в едната посока/, с който се удостоверява извършеният разход. В РКО следва да бъдат отбелязани пътни и други разноски. При пътуване на свидетеля  с личен автомобил, за явяване в съдебно заседание се изисква да представи на съда копие от талон на автомобила, разходна норма, фискален бон за заредено гориво в деня на заседанието или деня предхождащ явяването в съда, с който да се удостовери зареденото количество гориво и единична цена за 1 л. При представяне на горните разходно – оправдателни документи, касиера изготвя отчет /справка/ за пропътуваните километри в двете посоки, и след извършване на необходимите изчисления, прилага всички документи към определението на съда и издадения РКО, заверен с подпис на съдията- докладчик и съдебния секретар.                               

-  квартирни пари – в случай, че свидетелят пътува от далечно разстояние и не може да се яви в определеният час, му се изплащат квартирни пари за нощувка, на база на представен документ, издаден по установения ред, на името на свидетеля, в размер на действително платените, но не повече от 50,00 лева.

  1. На всеки свидетел се издава РКО, в който се отразява:

- дата на съдебното заседание;

- номер на делото;

- трите имена на свидетеля;

- подчертаване на думата „свидетел” в РКО;

- в РКО се записва размерът на пътните разноски, дневните и квартирните, ако има такива, също следва да бъдат отразени.

Въз основа на издадения и подписан РКО и прикрепените към него разходно - оправдателни документи, сумата се изплаща от касата на съда.

 

ІІІ. ИЗПЛАЩАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ.

Изплащането на възнаграждения на съдебните заседатели в Окръжен съд – Шумен е на основание чл. 73, ал.1, ал.2, ал. 3, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт.

  1. Съдебните заседатели получават възнаграждение от бюджета на съдебната власт. Възнаграждението се определя  за  всеки заседателен  ден се определя въз основа на действително отработените часове за деня, които съответстват на времетраенето на съдебното заседание до обявяването на съдебния акт, включително и за започнат час и се изплаща ежемесечно за всички заседателни дни на съответния месец.
  2. Размерът на възнаграждението на съдебните заседатели се равнява на 1/22 от  60 %  от основна заплата за окръжен съдия, съгласно чл. 73, ал. 4 от ЗСВ.
  3. Съдебните секретари да използват единствено програмен продукт „САС”, като   попълват справка с данни за имената на съдебния заседател, номер и дата на дело, дата и времетраене на съдебното заседание, и издават РКО 98 „а”, в който автоматично е генериран размера на полагащото се възнаграждение на съдебните заседатели. Съставените РКО 98 „а” за възнагражденията на съдебните заседатели се предават от съдебните секретари на счетоводството за начисляване.
  4. Изплащането на възнагражденията на съдебните заседатели се извършва от касиера на съда, след изготвяне на формуляр „Сметка за изплатени суми”, утвърден от НАП и внедрен в програмен продукт  HONWIN предоставен и поддържан от „ОМЕГА ТИМ 99” ЕООД. Касиера изготвя „Сметка за изплатени суми”, като й дава пореден номер, дата на изготвяне, въз основа на представените му РКО 98 „а” за определено възнаграждение на съдебните заседатели по конкретното дело, като ги прилага към изготвената „Сметка за изплатени суми”. След издаване и предаване на РКО на касиера, съдебните секретари вписват информацията от тях в електронен регистър на определените суми за възнаграждения на съдебни заседатели. В края на месеца екземпляр от този електронен регистър се предава на хартия, подписан от съдебните секретари удостоверяващи с подписа си, че са вписали всички определени от съда възнаграждения на съдебни заседатели по делата и са предали издадените РКО в оригинал на касиера. Главния счетоводител проверява определените и изплатените през текущия месец възнаграждения на съдебни заседатели, подписва екземпляра представен му на хартия и начислява неразплатените задължения.
  5. При касово изплащане касиерът съставя РКО, описва го в касовата книга на бюджетната сметка и в края на работния ден я приключва и предава на главния счетоводител за контиране. При безкасово плащане – се изисква заявление с посочената от съдебния заседател банкова сметка за превод. Касиерът изготвя платежния документ за превод на възнаграждението и ги представя на главния счетоводител и Председателя на съда за подпис.
  6. Изплащането на всяка една от определените от бюджета на съда суми за възнаграждения на съдебни заседатели следва да бъде отразено в регистъра на бюджетната сметка. След като се изплати  възнаграждението касиерът вписва вид на платежния документ и датата на превода/плащането в регистъра.
  7. В края на всеки месец касиерът обобщава регистъра на бюджетната сметка на съда, като извършва проверка на всички изплатени през месеца възнаграждения на съдебни заседатели, както и пътни разноски на съдебни заседатели, като тяхната сума трябва да бъде равна със записванията на главния счетоводител по счетоводните сметки в единния програмен продукт „КОНТО 66”, внедрен от ВСС за всички органи на съдебна власт. Разпечатка от регистъра на хартия, подписана от касиера и главния счетоводител в края на месеца се прилага към отчета за касово изпълнение на бюджета на съда за отчетния период.

 

ІV. ИЗПЛАЩАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪДЕБЕН ПРЕВОДАЧ И ТЪЛКОВНИК.

  Условията и редът за определяне и изплащане възнагражденията и разходите на съдебните преводачи / тълковници са изготвени на основание Закона за съдебната власт и Наредба № H–1 от 16.05.2014 г. за съдебните преводачи, и при спазване на всички действащи нормативни актове в страната.

  1. Съдебният преводач / тълковник има право на възнаграждение  за извършения устен или писмен превод, както и за направените разходи за използваните материали, консумативи, пособия, технически средства и други необходими разходи.
  2. При явяване на съдебен преводач / тълковник и отлагане на делото по независещи от него причини, освен разходите се определя и възнаграждение в размер на 15.00 лв.
  3. Съдията докладчикът възложил превода, определя възнагражденията съобразявайки  и преценявайки:

а. Сложността и спецификата на поставените задачи;

б. Компетентността и степента на квалификация на съдебния преводач/тълковник;

в. Времето необходимо за извършване на превода;

г. Обема на извършената работа;

д. Необходимите разходи за извършването на превода, като употреба на материали, консумативи  и други;

е. Други условия, оказващи влияние върху заплащането за извършената работа в това число срочност на изпълнението, работа в почивни дни и национални празници.

  1. Обстоятелствата  по  т.3 буква „в“, буква „г“, буква „д“ и буква „е“ се установяват от съдебния преводач / тълковник със справка -декларация (Приложение към чл.23, ал. 2  и чл. 25, ал.2 от към Наредба № H–1 от 16.05.2014 г. за съдебните преводачи).
  2. Въз основа на определението на съдията - докладчик по делото съдебният секретар пристъпва към издаване на РКО обр.98а, който представя в счетоводството за текущо начисляване. Копие от РКО обр.98а, при поискване се предоставя на съдебния преводач / тълковник.
  3. За всеки превод се определя възнаграждение съобразно действително отработените часове, както и направените разходи. Когато преводът е изготвен от повече от един съдебен преводач / тълковник, възнаграждението се заплаща на всеки от тях при условията по  т.3.
  4. За всеки  действително отработен час се определя възнаграждение в размер на 15.00 лв., като броят на действително отработените часове се установява от справка декларация.
  5. За особено сложни и специфични преводи, извършени от висококвалифицирани съдебен преводач / тълковник възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %.
  6. За преводи извършени в почивни дни и национални празници възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %.
  7. Пътни разходи се определят за всяко явяване на съдебния преводач / тълковник  пред органа, който го е назначил, по реда и при условията на  т.14 и т.15 от настоящите правила.
  8. В случаите когато съда предварително е назначил превод, който следва да се извърши от лицензирана преводаческа фирма, възнаграждението за извършения превод се изплаща от бюджетните средства на съда след представяне на фактура за преведените документи и разпореждане на съдията – докладчик.

 

      Настоящите Правила са утвърдени със Заповед РД-07 № 18 от 01.03.2017 г. на Председателя на Окръжен съд град Шумен и отменят Правилата, утвърдени със Заповед № РД-07-348/12.08.2015 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация