C C C C A+ A A- X

Правила за разпределение на дела на случаен принцип

                                                           УТВЪРДИЛ:

                                                           СОФИЯ РАДОСЛАВОВА

                                                           АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ –

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖЕН СЪД - ШУМЕН

                                                           /утвърдени със Заповед РД-07 №79/03.07.2019 г./

 

 

ВЪТРЕШНИ  ПРАВИЛА

за случайно разпределение на делата в Окръжен съд   -    Шумен

 

Раздел I

Цел

  1. Настоящите вътрешни правила имат за цел установяване на механизъм, посредством който при разпределяне на постъпващите в Окръжен съд - Шумен дела да се осигури спазване на принципа на случайния подбор и документиране на направения избор.
  2. Разпределението на делата в Окръжен съд - Шумен се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им, в рамките на отделенията – гражданско, търговско и наказателно по отделно.

 

Раздел II

Използвани програмни продукти за разпределение на делата

  1. Случайното разпределение на делата се осъществява електронно и посредством Централизирана система за разпределение на делата (ЦСРД), разработени от Висш съдебен съвет (ВСС) в изпълнение на чл.9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

 

Раздел III

Лица, извършващи случайното разпределение на делата

  1. Възлагането на електронното разпределение на делата на принципа на случайния подбор се извършва с изрична заповед на административния ръководител на съда.
  2. Книжата, по които се образуват дела, се предават най-късно на следващия ден от постъпването им на оправомощените заместник административни ръководители на съда, които образуват делото, ако са налице процесуалните изисквания, като определят вида му и съдията докладчик съобразно принципа на случайния подбор.
  3. В случай на отсъствие на оправомощените лица административният ръководител извършва тяхната дейност или издава заповед за заместване.
  4. Програмният продукт за случайно разпределение на делата се инсталира на персоналния компютър на съответното оправомощено със заповед лице и на сървъра.
  5. Оправомощените лица, които получават достъп до програмата за електронно разпределение на делата имат персонална парола.

 

Раздел IV

Вътрешни правила за случайното разпределение на  наказателни дела.

  1. Наказателните първоинстанционни и въззивни дела се разпределят на  съдия – докладчик на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването и вида им по ЦСРД, утвърдена от Висш съдебен съвет между съдиите от Наказателно отделение, в съответствие с разпоредбата на чл.9 от ЗСВ.

9.1.Останалите несвършени дела към момента на освобождаване на съдия, по които същият е бил съдия-докладчик, се разпределят на новоназначения или командирования съдия. При липса на новоназначен съдия или невъзможност да бъде командирован такъв, делата на освободения от длъжност съдия – докладчик се преразпределят между съдиите от наказателно отделение, на случаен принцип, чрез ЦСРД.“

  1. При изчерпване на съдиите от НО наказателните първоинстанционни и въззивни дела се разпределят на  съдия – докладчик на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването и вида им по програмата ЦСРД, утвърдена от Висш съдебен съвет между съдиите от ГО и ТО.
  2. Разпределението на наказателните дела на принципа на случайния подбор се осъществява от заместника на административния ръководител и ръководител на наказателното отделение на ШОС, а в негово отсъствие от административния ръководител на ШОС или от заместника на административния ръководител и ръководител на гражданското и търговско отделения на ШОС.
  3. В почивни, празнични дни и извънработно време, постъпилите дела се разпределят от дежурния съдия, който е снабден с електронен подпис за разпределяне на дела само по дежурство.
  4. След избора на съдия-докладчик, заместника на административния ръководител и ръководител на наказателното отделение на ШОС /съответно дежурния съдия/ разпечатва протокола и го прилага по делото. Протоколът отразява номер на делото, вида и групата, статистическия шифър, в която е разпределено; начинът, по който се извършва изборът на докладчик /случаен, по дежурства, определен или без участие на определени съдии/; име на определения докладчик и състав; евентуална замяна на първоначално определения докладчик и причините за това; дата и час на електронното разпределение.
  5. Разпити на обвиняеми и свидетели, мерки за неотклонение в досъдебното производство и по ЗЕЕЗА – първоинстанционни и въззивни, както и искания за одобряване на протоколи за претърсване и изземване или разрешение за претърсване и изземване, както и искания за налагане на обезпечителни мерки  в д. п. и такива по ЗЕС, дела по УБДХ, ЗНЗ и ЗФХ се разглеждат от дежурния съдия при наказателното отделение на ШОС  за периода по утвърдения график.
  6. По въззивните мерки по чл. 64 от НПК като докладчик по делото се определя дежурния съдия към НО на ШОС, а за членове на състава младши съдия, избран на случаен принцип и съдия от ГО или ТО при ШОС, определен на случаен принцип от разпределящия чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав, за което се съставя протокол, който се прилага по делото. При отсъствие или невъзможност на младшия съдия да участва във въззивния състав, същия да бъде заместван от съдия от ГО и ТО, определен на случаен принцип

 

  1. В първоинстанционни и въззивни производства по чл. 65 от НПК като докладчик по делото се определя съдията, който се е произнесъл по искането за първоначално вземане на мярка за неотклонение, респективно състава разглеждал въззивното дело.
  2. При отсъствие на така определения докладчик или член от състава по посочените в т. 15 и т. 16 дела, както и по време на съдебната ваканция, се възлагат на дежурния наказателен съдия, а състава се формира от дежурния съдия, младши съдия и от съдиите, които са на работа, избрани на случаен принцип, чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав.
  3.  За дежурствата на съдиите през годината, включително и през съдебната ваканция се изготвя график утвърден от административния ръководител на ШОС, а в негово отсъствие от заместник административния ръководител – ръководител на наказателното отделение при ШОС.

 

Раздел V

Правила за техническото разпределение на делата чрез опциите „автоматично",  „ръчно" и „по дежурство".

    19. Опция „автоматично”

19.1.Разпределението на делата се извършва чрез опция „автоматично", освен ако не са налице основания за изключение от принципа за случайното разпределение, посочени в настоящите правила.

19.2.Определянето на резервен съдия по наказателни дела от общ характер се извършва на случаен принцип, чрез ЦСРД, между съдиите от НО.  За член на разширен първоинстанционен състав по наказателни дела се избира на случаен принцип младши съдия. При обективна невъзможност на младшия съдия да участва, тогава се избира друг член на случаен принцип, чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав  от НО.

  1. Опция „ръчно" се прилага:

20.1. При отмяна на определение за прекратяване на съдебното производство, вкл. поради подсъдност и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия, делото се разпределя на съдията, чийто акт е отменен.

20.2 При прекратяване на съдебно производство и връщане на делото на прокурор за допълнително разследване, при последващо внасяне на същото досъдебно производство за разглеждане в съда, новообразуваното дело се разглежда от първо- начално определения съдия-докладчик.

20.3.По ЧНД за определяне общо наказание и реабилитация, делото се възлага на съдията постановил последната присъда, а когато това не е възможно – докладчикът се определя на случаен принцип от съдиите в НО.

20.4 По ЧНД от ДП, когато делото е насрочено за следващата седмица, тогава за докладчик се определя следващия по графика за дежурства съдия, като в графата „причини за направения избор” следва това обстоятелство да бъде отразено.

20.5. По ЧНД по ЗСРС.

  1. Разпределението на делата „по дежурство” се осъществява съобразно правилата т. т. 14, 15, 16 и 17.

   22. Хипотези на изключване на съдия:

22.1. При направен отвод.

22.2. При отмяна на съдебен акт и връщане на делото за разглеждане от друг състав на същия съд, разпределението се извършва без участието на съдията-докладчик / останалите членове на съдебния състав, постановили отменения съдебен акт.

22.3.  При наличие на законови пречки даден съдия да участва в разглеждането на делото /при наказателни дела/.

22.4.  При ползване на продължителен отпуск по болест, друг отпуск извън редовния платен годишен отпуск, командироване в друг съд или поради прекомерна натовареност на съдия, изключването от разпределение става въз основа за заповед на Административния ръководител.

22.5. При заявен от съдията годишен отпуск същия следва да се изключи от разпределение пет работни дни преди началото на отпуска и да бъде включен отново в разпределението  пет работни дни преди завръщането му.

22.6. При отсъствие на съдия той задължително се изключва от разпределение, при съобразяване законовите срокове за разглеждане на съответния вид дело.

 

Раздел VІ

Дежурен съдия в наказателно отделение.

  1. В наказателно отделение чрез опция „дежурен”, на дежурен съдия се разпределят категориите дела посочени в Раздел ІV т. 1.6. Дежурството на съдиите се определя по график, изготвен от заместник председателя на отделението и утвърден от Председателя на съда. То е с продължителност от една седмица, считано от 8.00 ч. в понеделник и приключва на следващия понеделник в 8.00 часа. В тези дни делата по дежурство се разпределят на съответния съдия, съобразно часа на регистрацията им в съда. Съдия, който следва да поеме част от делата на дежурния в случай на служебна ангажираност или прекомерна натовареност за съответната седмица, е следващият по ред съдия по утвърдения график за дежурства.
  2. При необходимост от заместване /промяна в утвърдения график на дежурствата на съдиите в НО/, се уведомява своевременно председателя и заместник председателя на отделението, за предприемане на действия по издаване на нарочна заповед за промяната и вписването на новия дежурен съдия в програмата за разпределение, с оглед възможността за достъп до нея по време на дежурството.
  3. При следващо постъпване на жалба с/у мярка за неотклонение по реда на чл.64 и 65 НПК се произнася съдия, който е постановил първи по ред определение като дежурен съдия, а в случай на отсъствието му – дежурния съдия по график за седмицата. За всяко следващо произнасяне делото се разглежда по правилата на описаната поредност.
  4. По дела без тези по мерки за неотклонение, други дела по дежурство, както и по дела, които се разглеждат в състав от трима съдии в открито съдебно заседание, в кратки срокове /до 7 дни/, съдията- докладчик се определя според графика на дежурства, утвърден от Председателя на съда, а когато се разглежда дело извън хипотезата за дежурен съдия, чрез ЦСРД. Останалите членове, са от постоянния състав на дежурния/избрания съдия. При отсъствие на член от състава или при ангажираност за датата на открито съдебно заседание се замества от младши съдия, избран на случаен принцип, а при отсъствието му или при невъзможност да участва в разглеждането на делото, да се замества от съдия от наказателно отделение, определен на случаен принцип чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав.

 

Раздел VІІ

Основания за преразпределение на делата чрез централната система за разпределение на делата /ЦСРД/:

  1. При отвод на съдията докладчик, делото се преразпределя чрез ЦСРД. При отвод на всички съдии от съответното отделение, разпределението се извършва измежду съдиите от останалите отделения, като производството продължава под същия номер.
  2. При продължително отсъствие на съдия от наказателно отделение - поради болест, командировка и др. делата, по които не е започнато съдебно следствие, се преразпределят на останалите съдии от НО, чрез ЦСРД. По преценка на административния ръководител на съда могат да се преразпределят и дела, по които е започнато съдебно следствие, като се определи нов съдия - докладчик.
  3. При преминаване от един въззивен състав в друг в рамките на едно и също отделение, разпределените на преминаващия съдия, дела се довършват от него в състава, в който преминава, ако не е даден ход на съдебното следствие.

 

Раздел VIIІ

Правила за заместване при отсъствие на съдия в наказателното отделение

  1. Текущият доклад на отсъстващите съдии - докладчици, както и архивния доклад се обработва от дежурния съдия, а при служебна ангажираност на последния, от следващия по графика на дежурствата, утвърден от председателя на съда. По същия начин се извършва и произнасяне по молби, искания и др. на дългосрочно отсъстващи или напуснали съдии. При отсъствие на съдията - докладчик при дела в разширен или въззивен състав, произнасянето по постъпили молби или искания се извършва от друг член на съдебния състав.
  2. Произнасянето в закрито заседание по въззивни дела се осъществява от съответния въззивен състав. При отсъствие или невъзможност на член и/или членове от постоянния състав да участва, се замества от мл. съдия или съдия от друг състав на наказателно отделение от присъстващите, а при невъзможност – от съдии от гражданско отделение и търговско отделение, определени на случаен принцип чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав.
  3. Произнасянето в открито съдебно заседание по въззивни дела се осъществява от съответния въззивен състав. При отсъствие или невъзможност (служебна ангажираност, отвод или др.) на член или членове на състава да участва в открито съдебно заседание, заместващия съдия се определя по реда на чл.31, от ръководителя на НО, чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав, за което се съставя протокол и се прилага по всяко дело от срока, като на случаен принцип заместващия съдия се избира по делото с най-малък номер, а за останалите дела в срока се определя ръчно.
  4. Произнасяне по споразумения:

33.1. Когато се внасят няколко споразумения, едновременно по едно досъдебно производство (ДП), следва да се определи докладчик по първото НОХД с ЦСРД, след което със същата програма останалите НОХД се възлагат на определения докладчик и в графата се записва причина за определяне на този съдия докладчик – „произнася се по същото ДП”.

33.2. В случаите на чл.384а, ал.1 от НПК споразумението и съответните материали към него се отделят или ако същите имат отношение и към обвинението на другите подсъдими по делото се копират и се образува ново дело – НОХД – споразумение.

Като начален документ за образуване на делото се ползва споразумението.

Образуваното ново дело НОХД – споразумение се разпределя на случаен принцип чрез ЦСРД между съдиите от наказателно отделение, като от избора се изключва съдията – докладчик по НОХД, образувано по обвинителния акт.

След приключване на делото, което е образувано по споразумението, същото се прилага незабавно към НОХД, което е образувано по обвинителния акт.

  1. При отмяна на решение по въззивно наказателно дело и връщане на същия съд за ново разглеждане, делото се разпределя на докладчик от НО, като единият член от съдебния състав е младши съдия, избран на случаен принцип, а другия член се определя измежду състава на ТО и ГО на случаен принцип, а при обективна невъзможност младшият съдия да участва се избира друг член от състава на ТО и ГО, на случаен принцип, чрез ЦСРД.

 

Раздел IХ

Вътрешни правила за случайното разпределение на  граждански, търговски и фирмени дела

  1. Първоинстанционните граждански и търговски дела се разпределят на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им посредством ЦСРД, в съответствие с разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от ЗЗВ измежду съдиите от съответното отделение. Въззивните граждански дела се разпределят между съдиите от ГО и ТО и младши съдия. Фирмените дела се разпределят между съдиите от ГО и ТО.

35.1. Да се изключват от разпределението съдии, които ще бъдат в обективна невъзможност да разгледат в законовите срокове разпределените им дела, поради предвидените в ЗСВ и КТ видове отпуски и командировка.

35.2. Останалите несвършени дела към момента на освобождаване на съдия, по които същият е бил съдия-докладчик, се разпределят на новоназначения или командирования съдия. При липса на новоназначен съдия или невъзможност да бъде командирован такъв, делата на освободения от длъжност съдия – докладчик се преразпределят между съдиите от съответното отделение, на случаен принцип, чрез ЦСРД.“

  1. Разпределението на гражданските, търговските и фирмени дела на принципа на случайния подбор се осъществява от заместника на административния ръководител и ръководител на гражданското и търговско отделение на ШОС, а в негово отсъствие от административния ръководител на ШОС или от заместника на административния ръководител и ръководител на наказателно отделение на ШОС.

 

Раздел Х

Заместване на отсъстващ съдия в ГО и ТО

  1. При отсъствие на съдията- докладчик администрирането на постъпилите по негови първоинстанционни и въззивни дела въззивни и касационни жалби, включително и частните се извършва от заместник- председателя и ръководител на ГО и ТО, а при негово отсъствие за въззивните дела от съдия от съответния въззивен състав, а по първоинстанционните дела от съдия от съответното отделение.
  2. При отсъствие или отвод на член от въззивния състав, при произнасяне в закрити съдебни заседания, същият да бъде заместван като член на състава от младши съдия, а при негово отсъствие от друг съдия от ГО и ТО, определен на случаен принцип, като се използва модула на ЦСРД за избор на член на състав. При невъзможност да бъде заместен от съдии от двете отделения, отсъстващия съдия се замества от съдия от НО, определен чрез модула на ЦСРД за избор на член на състав. При отсъствие на младши съдията в постоянния съдебен състав се замества от другия младши съдия.
  3. При отсъствие на съдията докладчик по първоинстанционно дело, постъпилите по делото молби за допускане на обезпечение, издаване на изпълнителен лист и за освобождаване на гаранция, същият да се замества по доклада от друг съдия от ГО и ТО, който да бъде определен на случаен принцип, като се използва модула на ЦСРД за избор на член на състав.
  4. Всеки един съдия от ГО и ТО може да подписва изпълнителни листи и обезпечителни заповеди, издадени въз основа на разпореждане или друг съдебен акт, постановен от отсъстващ съдия
  5. При отсъствие или отвод по въззивно дело, разглеждано от състава му в открито заседание, делата по които той не е докладчик, се разглеждат с участие на младши съдия или друг съдия от ГО и ТО, определен на случаен принцип, като се използва модула на ЦСРД за избор на член на състав. При отсъствие на член от съдебния състав, разпределящият следва да определи заместника по делото с най-малък номер и след това да го избере при опцията на „определен съдия”, като член на съдебния състав по другите дела, мотивирайки нарочния избор с настоящия текст. При отсъствие на младши съдията в постоянния съдебен състав се замества от другия младши съдия.

 

Раздел ХІ

Формиране на въззивен състав по време на съдебната ваканция

  1. За периода на съдебната ваканция от 15 юли до 01 септември, въззивните състави по наказателни дела се формират от дежурния наказателен съдия, дежурния граждански / търговски съдия и младши съдия. Въззивните граждански дела се разглеждат от постоянния състав на съдията докладчик. При отсъствие на член от състава, същия да бъде заместван от дежурния граждански, а ако докладчикът е дежурният съдия от дежурния наказателен съдия, а при отсъствие на младши - съдията от постоянния състав, да се замества от другия младши съдия. При отсъствие и на двамата младши съдии, във въззивния състав се включва друг съдия от ГО, ТО и НО, който е на работа, определен на случаен принцип, като се използва модула на ЦСРД за избор на член на състав. При необходимост периода на дежурните състави се продължава и след 01 септември.

 

Раздел ХІІ

Организация на работата в ГО и ТО в периода на съдебната ваканция

43.1. През съдебната ваканция, всички производства по които са образувани дела, се разпределят на случаен принцип между всички съдии.

43.2. Делата с процесуални срокове за произнасяне – едномесечни, се разпределят между съдиите, които са на работа. Една седмица преди съдията да излезе в отпуск, се изключва от разпределянето на този вид дела. Включването му в разпределението започва една седмица преди съдията да се върне на работа.

  1. Образуването и електронното разпределяне на принципа на случайния подбор на първоинстанционните и въззивни граждански и търговски дела се извършва и през периода на летните отпуски и дежурства. Делата се докладват на определения докладчик след връщането му от отпуск.
  2. Дежурният съдия разглежда постъпилите по време на дежурството му молби за обезпечаване на бъдещи искове и по фирмените дела за вписване на нововъзникнали обстоятелства, включително и за учредяване на юридически лица с нестопанска цел,  както и всички други молби, по които съдът е задължен да се произнесе незабавно, включително и по молбите по чл. 389 от ГПК по образувани в съда първоинстанционни и въззивни дела, независимо, че дежурния съдия не е докладчик по съответното дело, ако докладчикът отсъства.

45.1. В случай, че на работа са и други съдии от гражданското и търговското отделения, фирмените дела и молбите за обезпечаване на бъдещ иск се разпределят между всички съдии, които са на работа през тази седмица. В случай, че на работа са едновременно съдии от гражданското и търговското отделения, молбите за обезпечаване на бъдещ иск по търговски спорове се разпределят между съдиите от търговското отделение, а молбите за обезпечаване на бъдещ иск по граждански спорове се разпределят между съдиите от гражданското отделение.

45.2. Постъпилите молби за откриване на производство по несъстоятелност се разпределят между съдиите от търговското отделение на съда. Дежурният съдия администрира молбите, като разпорежда да се изпрати препис от молбата и приложенията до длъжника за писмен отговор в едномесечен срок, в случай че молбата е депозирана от кредитор или ако молбата е подадена от длъжник насрочва делото в съответния срок на определения за докладчик съдия от търговското отделение, като назначава и съдебно икономическа експертиза, съобразена с критериите приети от съдиите в търговското отделение на съда.

  1. По постъпили молби за осиновяване, въззивни жалби против решения на районните съдилища по Закона за защита от домашното насилие, както и по другите дела от граждански характер, посочени в чл.329, ал.3 от ЗСВ, делото се образува, след като дежурният съдия направи проверка на редовността на молбата, съответно въззивната жалба.

46.1. За докладчик се определя съдията, който е дежурен през по-следващата седмица.  След образуване на делото съдията, дежурен през седмицата, в която е постъпила молбата, съответно въззивната жалба, разпорежда размяната на книжа и насрочва делото.

46.2. Съдиите от ТО на съда по време на дежурството си  разглеждат и делата посочени в т.46, като за тази цел се включват в съответните групи дела за разпределение. След приключване на дежурствата им се изключват от тях.

  1. По време на дежурството си съдията администрира постъпилите въззивни, касационни и частни жалби, подписва изпълнителни листове и обезпечителни заповеди, издадени въз основа на разпореждане на отсъстващ съдия, независимо от обстоятелството кой е докладчик по съответното дело, ако същият отсъства.

 

Раздел ХIII

Отчетност и архив

  1. След избора на съдия-докладчик в рамките на съответното отделение на съда, лицето, оправомощено да разпределя делата разпечатва генерирания от системата протокол, който се подписва от разпределящия и се предава в деловодството на съда за прилагане по съответното дело.

Раздел ХІV

Заключителни разпоредби

  1. Настоящите вътрешни правила за случайно разпределение на делата са приети от Общо събрание на съдиите на Шуменския окръжен съд, проведено на 07.01. 2019 г. и са разработени в изпълнение на Инструкция за организацията и реда за използване на програмните продукти за разпределение на делата в съдилищата на случаен принцип, приета с решение по протокол № 46/30.11.2010г. на ВСС и в изпълнение  разпоредбите на ЗСВ, другите подзаконови нормативни актове и съответните методики, указания и заповеди на административния ръководител- председател на ШОС.
  2. Контролът по изпълнение на настоящите правила се осъществява от административния ръководител – председател  на ШОС.
  3. Изменения и допълнения на настоящите правила могат да се извършват по реда на тяхното приемане.
  4. Настоящите правила влизат в сила на 08.01.2019 г. и отменят действащите до момента Вътрешни правила за организацията и реда за използване на програмните продукти за разпределение на делата в Окръжен съд гр. Шумен на случаен принцип.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация